Hej fina ni,
Hösten är verkligen äppelpajens tid, eller hur? Det är något så mysigt med att ta tillvara på säsongens frukt och göra något riktigt gott av det. Men ibland vill man ha en snabbfix utan att behöva sätta på ugnen och vänta. Därför tänkte jag dela ett recept på en superenkel äppelpaj som du gör direkt i stekpannan – och ja, den är precis lika god som den låter!
Ingredienser (för 2-3 personer)
- 3 medelstora äpplen (gärna svenska sorter som Aroma eller Ingrid Marie)
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker (eller råsocker för en djupare smak)
- 1 tsk kanel
- 1 krm kardemumma (valfritt men så gott!)
- 1 dl havregryn
- 1 dl hackade nötter (mandel eller valnötter funkar toppen)
- Vaniljsås eller vaniljglass till servering
Så här gör du
Skala äpplena (om du vill, skalet kan också vara kvar för lite mer textur) och skär dem i tunna klyftor.
Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och tillsätt äpplena. Strö över sockret, kanelen och kardemumman och låt det steka tills äpplena blir mjuka och karamelliserade, cirka 5-7 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
Häll i havregrynen och de hackade nötterna i samma panna och låt dem rostas tillsammans med äpplena i någon minut. Det här steget ger pajen en härligt krispig topping direkt i pannan.
Servera den varma äppelpajen med en generös skopa vaniljsås eller glass. Och ja, det är helt okej att ta en extra portion – den går åt snabbt!
Tips från köket
Om du vill göra den här ännu lyxigare kan du ringla över lite honung eller lönnsirap precis innan servering. För en vegansk version, använd växtbaserat smör och servera med en vegansk vaniljglass.
Vad är era bästa höstrecept med äpplen? Jag älskar att höra nya idéer och kanske prova något nytt. Dela gärna era favoriter i kommentarerna!
Stor kram,
MJ 💛