Kategori: INSPIRATION

  • DIY-projekt: Måla om och ge nytt liv till gamla möbler

    Hej fina ni,

    Är det inte något speciellt med att förvandla gamla möbler till något nytt och personligt? För mig är det ett av de mest tillfredsställande projekten man kan göra hemma. Dessutom är det hållbart och ger en unik känsla till hemmet, något som ingen nyproducerad möbel kan matcha. Idag tänkte jag dela ett av mina senaste DIY-projekt med er – hur jag målade om en gammal byrå och gav den nytt liv!

    Steg 1: Hitta rätt möbel

    För detta projekt använde jag en gammal träbyrå som jag hittade på en loppis. Den var lite sliten och hade en trist brun lack, men jag såg potentialen. Det påminner mig om hur jag tidigare tipsat om mina bästa vintagebutiker i Stockholm, där det alltid finns små skatter att hitta för den som letar.

    Om du inte redan har en möbel hemma som behöver lite kärlek, kika in på second-handbutiker eller marknader. Gamla träbord, stolar och byråer är perfekta att börja med, och de går oftast att fynda till riktigt bra priser.

    Steg 2: Förbered möbeln

    Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda möbeln ordentligt. Jag slipade byrån med sandpapper för att få bort den gamla lacken och skapa en yta som färgen fäster på. Det är ett lite tråkigt men nödvändigt steg – och jag lovar, resultatet blir så mycket bättre. Glöm inte att torka av möbeln med en fuktig trasa efteråt för att få bort allt damm.

    Steg 3: Välj färg och börja måla

    Jag valde en ljus grågrön nyans för min byrå, inspirerad av den skandinaviska designkänslan som jag älskar. Färgen kändes både tidlös och fräsch, och passade perfekt med resten av inredningen i mitt vardagsrum.

    Jag använde en vattenbaserad möbelfärg som är både lätt att arbeta med och miljövänlig. Ett tips är att måla i tunna lager – det ger ett jämnare och mer professionellt resultat. Jag målade två lager och lät färgen torka ordentligt mellan varje.

    Steg 4: Byt ut detaljer

    För att verkligen ge möbeln ett lyft bytte jag ut de gamla handtagen mot nya i mässing. Det är en enkel detalj, men den gör stor skillnad för helhetsintrycket. Om du vill spara ännu mer kan du också måla om de befintliga handtagen i en matchande färg.

    Resultatet

    Byrån står nu i mitt vardagsrum och är som en liten blickfångare. Det är en härlig känsla att veta att jag själv har gett den nytt liv – och att den dessutom är helt unik. Att måla om gamla möbler är verkligen ett av de bästa DIY-projekten, och jag rekommenderar det varmt till alla som vill sätta en personlig prägel på sitt hem.

    Det här projektet fick mig att inse hur mycket vi faktiskt kan göra med det vi redan har, istället för att alltid köpa nytt. Det påminner lite om mitt tidigare inlägg om hållbarhet och medveten konsumtion – små förändringar kan göra stor skillnad både för miljön och för oss själva.

    Har ni några DIY-projekt på gång? Eller kanske en möbel hemma som behöver lite kärlek? Dela gärna era idéer och erfarenheter i kommentarerna – jag blir alltid inspirerad av er!

    Stor kram,
    MJ 💛

  • Snabba och lyxiga vardagsmiddagar: Medelhavsinspiration

    Hej fina ni,

    Hur många gånger har man inte stått i köket efter en lång dag och tänkt: ”Vad ska jag laga som är både gott och enkelt?” Jag vet att jag har känt så många gånger, men på sistone har jag börjat experimentera med rätter inspirerade av det medelhavska köket. De är snabba att laga, fulla av smak och känns ändå lite lyxiga – även en vanlig tisdag. Idag tänkte jag dela tre av mina favoriträtter med er, alla perfekta för en stressig vardag!

    1. Citron- och vitlökspasta med ruccola

    Den här pastarätten är löjligt enkel men smakar som något du skulle få på en liten trattoria i Italien.

    Ingredienser (för 2 personer):

    • 250 g spaghetti eller linguine
    • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
    • 1 ekologisk citron (skal och saft)
    • 3 msk olivolja
    • En näve färsk ruccola
    • Salt, peppar och riven parmesanost

    Så här gör du:
    Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Under tiden värmer du olivoljan i en stekpanna och fräser vitlöken tills den är gyllene. Tillsätt citronskal och citronsaft. När pastan är klar, blanda den direkt i pannan med citronsåsen och ruccolan. Smaka av med salt, peppar och toppa med parmesan. Klart på under 20 minuter!

    2. Ugnsbakad fetaost med tomater och oliver

    Den här rätten är en av mina go-to-middagar när jag vill ha något värmande och smakrikt.

    Ingredienser (för 2 personer):

    • 1 block fetaost
    • 250 g körsbärstomater
    • 1 dl svarta oliver
    • 2 msk olivolja
    • 1 tsk torkad oregano
    • En nypa chili flakes

    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 200°C. Lägg fetaosten i en ugnsform och sprid ut tomater och oliver runtom. Ringla över olivolja och krydda med oregano och chili flakes. Baka i ugnen i cirka 15 minuter tills fetaosten är mjuk och tomaterna är saftiga. Servera med ett gott surdegsbröd eller som tillbehör till grillad kyckling.

    3. Grekisk sallad med quinoa

    Det här är en mättande variant av den klassiska grekiska salladen, perfekt som en snabb lunch eller lätt middag.

    Ingredienser (för 2 personer):

    • 1 dl kokt quinoa
    • 1 gurka, tärnad
    • 200 g körsbärstomater, halverade
    • 1 röd lök, tunt skivad
    • 100 g fetaost, smulad
    • 1 dl kalamataoliver
    • 2 msk olivolja
    • 1 msk rödvinsvinäger
    • Salt och peppar

    Så här gör du:
    Blanda alla grönsaker och quinoa i en stor skål. Smula över fetaosten och tillsätt oliverna. Ringla över olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller förvara i kylen för en matlåda nästa dag.

    Reflektion

    Medelhavsmaten är verkligen något speciellt – det enkla men smakrika, de fräscha råvarorna och känslan av att man unnar sig något gott utan att det tar timmar i köket. Jag hoppas att ni testar någon av de här rätterna och hittar en ny vardagsfavorit!

    Vilken av rätterna lockar mest? Eller har ni kanske egna medelhavsinspirerade tips? Dela gärna i kommentarerna, jag älskar att få nya idéer från er!

    Stor kram,
    MJ 💛

  • 5 sätt jag hittar balans i vardagen

    Hej fina ni,

    Livet kan ibland kännas som ett enda stort kaos – jobb, träning, sociala planer, matlagning och en evig to-do-lista som aldrig verkar ta slut. Känner ni igen er? För mig handlar det inte om att vara perfekt eller alltid ha allt under kontroll, utan om att hitta små sätt att skapa balans och andrum i vardagen. Idag tänkte jag dela med mig av mina fem bästa tips som hjälper mig att hålla stressen i schack och må bra, även när livet är som mest hektiskt.

    1. Börja dagen med lugn och kaffe

    Jag älskar morgnar, men jag har insett att nyckeln till en bra start är att inte stressa. Varje morgon sätter jag mig med en kopp svart kaffe (min aeropress är min bästa vän!) och tar fem minuter att bara andas och planera dagen. Det behöver inte vara något avancerat – jag skriver oftast bara ner de tre viktigaste sakerna jag vill få gjort. Det hjälper mig att känna kontroll redan från start.

    2. Ta pauser för att röra på mig

    Jag är inte den som tränar för att slå rekord, men att röra på mig lite varje dag gör så mycket för mitt välmående. Det kan vara en kort löprunda runt Hagaparken eller en yoga-session hemma på vardagsrumsgolvet. Rörelse behöver inte vara prestation – det kan vara en promenad med en podd i öronen eller att dansa i köket till favoritlåten.

    3. Prioritera mina ”må-bra-rutiner”

    Vi pratar mycket om self-care nu för tiden, och för mig handlar det om att ta hand om mig själv på små sätt. En varm dusch med en lyxig kroppsolja, en ansiktsmask en vanlig tisdag eller att ta mig tid att laga något riktigt gott (som min kantarellpasta!) är små saker som gör att jag känner mig mer balanserad.

    4. Säga nej (och inte få dåligt samvete)

    Det här har jag verkligen fått öva på, men jag har blivit bättre på att tacka nej till saker som inte känns rätt för mig just då. Det kan vara en middag när jag egentligen bara vill vara hemma eller en arbetsuppgift som inte passar in. Att säga nej betyder att jag har mer energi för de saker jag verkligen vill göra.

    5. Hitta tid för det jag älskar

    Oavsett hur stressig veckan är försöker jag alltid hitta tid för det jag älskar. Det kan vara att gå på teater, träffa en vän på ett mysigt café i Vasastan eller bara sjunka ner i soffan med en bra bok. Att göra plats för glädje och passion gör att allt det andra känns mindre överväldigande.

    Reflektion

    Balans ser olika ut för alla, och det finns inga rätt eller fel. Det viktiga är att hitta det som fungerar för dig och att vara snäll mot dig själv när saker inte går som planerat. Jag är verkligen inte perfekt (vem är det?), men jag försöker alltid komma tillbaka till det som får mig att må bra.

    Hur hittar ni balans i er vardag? Har ni några knep eller rutiner som gör att ni känner er lugnare och mer närvarande? Jag vill så gärna höra era tankar – vi kan ju alltid inspirera varandra!

    Stor kram,
    MJ 💛

  • Så förvandlade jag min balkong till en grön oas

    Hej fina ni,

    Om det är något som verkligen ger mig ro i själen, så är det att pyssla med växter. När jag flyttade till min lilla tvåa här i Vasastan var balkongen mest en tom yta med en ensam plaststol. Men jag såg potentialen – och nu har jag lyckats förvandla den till en grön oas som jag knappt vill lämna. Här tänkte jag dela lite om min balkongresa och ge några tips till er som också drömmer om en mysig uteplats!

    Min balkong är liten, ungefär 3 kvadratmeter, så jag visste att jag behövde tänka smart och använda ytan effektivt. Jag började med att lägga ut ett enkelt trätrallgolv från IKEA för att få en varmare känsla. Det gör SÅ stor skillnad jämfört med betonggolv!

    Efter det målade jag räcket i en mörkgrön färg – lite vågat, men det gav en känsla av att vara omgiven av grönska även när växterna inte var där än.

    Växterna som gjorde skillnaden

    Här är det bästa: växterna! Jag satsade på en blandning av lättskötta gröna växter och blommande favoriter. Pelargoner är mina ständiga trotjänare eftersom de är tåliga och blommar länge. Jag adderade även kryddväxter som basilika, timjan och rosmarin – både vackra och användbara i köket!

    För att utnyttja höjden monterade jag en väggmonterad hylla där jag placerade mindre krukor med murgröna som nu slingrar sig neråt. Det ger en djungelkänsla som jag älskar. Jag hängde även upp amplar i taket med hängväxter som gullranka och tradescantia.

    Möbler och detaljer

    Eftersom balkongen är liten valde jag möbler som går att fälla ihop. Ett litet runt bord och två stolar i trä fick bli grunden – perfekta för morgonkaffet eller middag för två. Jag adderade några kuddar i jordnära toner och en mysig pläd för kyliga kvällar.

    Belysningen gör också enorm skillnad. Jag valde en ljusslinga med varma toner som jag fäste längs räcket. På bordet har jag en liten solcellsdriven lykta som lyser upp mjukt när mörkret faller.

    Mina bästa tips för en grön oas

    • Satsa på tåliga växter: Om du är nybörjare, börja med växter som inte kräver mycket underhåll, som pelargoner, lavendel eller murgröna.
    • Använd höjden: Hyllor, amplar och väggkrukor hjälper dig att maximera utrymmet, särskilt på små balkonger.
    • Lek med texturer: Kombinera växter med olika bladformer och höjder för att skapa en levande känsla.
    • Mysbelysning: Ljusslingor och små lyktor förvandlar balkongen på kvällen och gör den extra inbjudande.
    • Var inte rädd för färg: En målad detalj, som ett bord eller räcke, kan ge balkongen en unik personlig touch.

    Nu är balkongen min favoritplats i hela lägenheten, särskilt under sena sommarkvällar när jag sitter med ett glas vin och ser ut över Vasastan. Det är min lilla oas i staden, och jag älskar att vara omgiven av grönska.

    Har du också en balkong eller uteplats? Jag vill gärna höra hur ni har gjort den mysig och om ni har några tips för att ta hand om växter. Dela gärna i kommentarerna – jag älskar att inspireras av er!

    Stor kram,
    MJ 💛

  • Krämig kantarellpasta för höstiga dagar

    Hej fina ni,

    Nu när hösten är här på riktigt tycker jag att det är dags för ett recept som känns som en varm kram – och finns det något bättre än en riktigt krämig kantarellpasta? 🍁 Kantareller är ju verkligen höstens guld, och den här rätten är så enkel att laga men känns ändå lyxig. Perfekt för en mysig middag hemma eller när du vill imponera på gäster utan att stå i köket halva dagen.

    Ingredienser (för 2 personer):

    • 250 g pasta (gärna tagliatelle eller pappardelle)3100 g färska kantareller
    • 2 msk smör
    • 1 schalottenlök, finhackad
    • 1 vitlöksklyfta, pressad
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl riven parmesanost (plus lite extra till servering)
    • 1 tsk färsk timjan (eller ½ tsk torkad)
    • Salt och peppar
    • En näve färsk persilja, hackad (till garnering)

    Så här gör du:

    1. Förbered kantarellerna.
      Rensa kantarellerna noga och dela dem i mindre bitar om de är stora. Stek dem i en torr panna på medelvärme tills vätskan har kokat bort, ca 5 minuter.
    2. Fräs lök och svamp.
      Tillsätt smöret i pannan med kantarellerna och fräs tillsammans med schalottenlök och vitlök tills allt är mjukt och doftar ljuvligt.
    3. Koka pastan.
      Under tiden kokar du pastan enligt anvisningarna på paketet. Kom ihåg att spara lite pastavatten – det är hemligheten bakom en riktigt krämig sås!
    4. Gör såsen.
      Häll i grädden i pannan med svampen och låt det sjuda på låg värme. Tillsätt parmesanosten och rör om tills den smälter in i såsen. Krydda med timjan, salt och peppar efter smak.
    5. Blanda allt.
      När pastan är klar, blanda ner den i såsen tillsammans med en skvätt av pastavattnet. Rör om ordentligt så att såsen täcker pastan.
    6. Servera!
      Lägg upp på tallrikar, toppa med hackad persilja och lite extra parmesan. Servera direkt, gärna med ett glas vitt vin eller en bubblig alkoholfri dryck.

    Tips från köket:

    • Om du inte hittar kantareller kan du använda andra svampar, som champinjoner eller portabello.
    • För en extra lyxig touch, ringla över lite tryffelolja precis innan servering.

    Det här är verkligen comfort food när den är som bäst, och jag lovar att det blir succé varje gång! Prova gärna och berätta hur det blev – eller om du har något annat favoritrecept med kantareller.

    Stor höstkram,
    MJ 💛

  • Så här tänker jag kring medveten konsumtion

    Hej fina ni,

    Idag vill jag prata om något som ligger mig varmt om hjärtat – medveten konsumtion. Det är ett ämne som ständigt är aktuellt, och jag försöker själv bli bättre på att göra val som inte bara gynnar mig utan även miljön och framtiden. Men för mig handlar det inte om att vara perfekt – det är de små, medvetna stegen som gör skillnad.

    Vad betyder medveten konsumtion för mig?

    För mig handlar det om att tänka efter före jag köper något. Behöver jag verkligen den där nya tröjan? Kan jag laga eller återanvända något jag redan har? Finns det ett hållbart alternativ? Jag tror att många av oss (mig själv inkluderad!) ibland shoppar av vana, av känslor eller bara för att vi är uttråkade. Men att sakta ner och reflektera över våra köpvanor kan både spara pengar och minska vår miljöpåverkan.

    5 steg jag försöker följa:

    1. Shoppa mindre, men bättre.
      Jag försöker fokusera på kvalitet framför kvantitet. Hellre en riktigt bra kappa som håller i flera år än fem billiga som går sönder efter en säsong. Dessutom älskar jag att hitta tidlösa plagg som passar till allt – så typiskt skandinaviskt, eller hur? 😉
    2. Handla second-hand och vintage.
      Som ni kanske vet är jag en riktig loppisälskare! Det är så kul att hitta unika saker med en historia, och det gäller både kläder och inredning. Några av mina bästa fynd är en vas från 60-talet och en ullkappa som jag hittade för en spottstyver.
    3. Tänk lokalt.
      Jag försöker stötta små, lokala företag så mycket jag kan. Det kan vara allt från att köpa grönsaker på bondens marknad till att handla hos en lokal designer. På så sätt bidrar jag till lokala jobb och får ofta bättre kvalitet på köpet.
    4. Reparera istället för att slänga.
      Detta är något jag verkligen försöker bli bättre på! Min symaskin har blivit en riktig hjälte när jag ska laga små hål i kläder, och jag har börjat lämna in skor för omklackning istället för att köpa nya.
    5. Minimalism light.
      Jag är inte en hardcore minimalist (ni skulle bara se min garderob…), men jag försöker ändå tänka på att inte samla på mig för mycket grejer. Om jag köper något nytt försöker jag samtidigt rensa ut något gammalt och skänka till välgörenhet.

    Det är okej att inte vara perfekt

    Jag vill också säga att det är helt okej att inte alltid göra ”rätt”. Vi lever i en värld där det kan kännas svårt att göra hållbara val hela tiden. Det viktigaste, tycker jag, är att börja någonstans och göra det som känns möjligt för dig just nu.

    Hur tänker ni kring medveten konsumtion? Har ni några knep eller tankar som ni vill dela? Jag skulle verkligen älska att höra era tips – vi kan ju alla lära av varandra!

    Stor kram,
    MJ 💛

  • Min brittiska pappas klassiska scones med en twist

    Finns det något bättre än att starta dagen med nybakade scones? För mig är det ren och skär lyx – och en smak av barndom. Min pappa, som var brittisk kock, brukade alltid baka scones på helgerna när vi hade gäster eller bara ville unna oss något extra gott till frukost. Det är ett av mina käraste matminnen, och idag tänkte jag dela hans klassiska recept med er – fast med en liten twist, såklart!

    Ingredienser (för ca 8 scones):

    • 4,5 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • 50 g kallt smör, tärnat
    • 2 msk strösocker
    • 1,5 dl mjölk
    • 1 ägg (till pensling)
    • Twist: Rivet skal av 1 ekologisk citron och 1 msk vallmofrön

    Så här gör du:

    1. Sätt ugnen på 220°C och förbered en plåt med bakplåtspapper.
    2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp sedan ihop det kalla smöret med mjölblandningen tills det liknar grova smulor.
    3. Rör i strösockret, citronskalet och vallmofröna för den där extra fräscha touchen.
    4. Tillsätt mjölken lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg. Var försiktig så att du inte överarbetar degen – scones ska vara fluffiga!
    5. Kavla ut degen till ca 2 cm tjocklek och stansa ut rundlar med ett glas eller en kakform. Lägg sconesen på plåten.
    6. Pensla dem med uppvispat ägg för en fin gyllene yta.
    7. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter, eller tills sconesen har fått en härlig gyllene färg.

    Serveringstips:

    Servera sconesen varma med en klick clotted cream (eller vispad grädde om du vill ha en svensk variant) och sylt. Min favorit är hemgjord hallonsylt, men apelsinmarmelad är också magiskt gott till dessa citron- och vallmofrösscones.

    Jag lovar att ditt kök kommer dofta ljuvligt, och det här receptet är perfekt att slänga ihop när du får spontanbesök eller vill göra frukosten lite mer speciell. Testa och låt mig veta vad ni tycker – och om ni har egna små ”twists” på klassiska scones!

    Kram,
    MJ 💛