Snabba och lyxiga vardagsmiddagar: Medelhavsinspiration

Hej fina ni,

Hur många gånger har man inte stått i köket efter en lång dag och tänkt: ”Vad ska jag laga som är både gott och enkelt?” Jag vet att jag har känt så många gånger, men på sistone har jag börjat experimentera med rätter inspirerade av det medelhavska köket. De är snabba att laga, fulla av smak och känns ändå lite lyxiga – även en vanlig tisdag. Idag tänkte jag dela tre av mina favoriträtter med er, alla perfekta för en stressig vardag!

1. Citron- och vitlökspasta med ruccola

Den här pastarätten är löjligt enkel men smakar som något du skulle få på en liten trattoria i Italien.

Ingredienser (för 2 personer):

  • 250 g spaghetti eller linguine
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 ekologisk citron (skal och saft)
  • 3 msk olivolja
  • En näve färsk ruccola
  • Salt, peppar och riven parmesanost

Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Under tiden värmer du olivoljan i en stekpanna och fräser vitlöken tills den är gyllene. Tillsätt citronskal och citronsaft. När pastan är klar, blanda den direkt i pannan med citronsåsen och ruccolan. Smaka av med salt, peppar och toppa med parmesan. Klart på under 20 minuter!

2. Ugnsbakad fetaost med tomater och oliver

Den här rätten är en av mina go-to-middagar när jag vill ha något värmande och smakrikt.

Ingredienser (för 2 personer):

  • 1 block fetaost
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 dl svarta oliver
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • En nypa chili flakes

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°C. Lägg fetaosten i en ugnsform och sprid ut tomater och oliver runtom. Ringla över olivolja och krydda med oregano och chili flakes. Baka i ugnen i cirka 15 minuter tills fetaosten är mjuk och tomaterna är saftiga. Servera med ett gott surdegsbröd eller som tillbehör till grillad kyckling.

3. Grekisk sallad med quinoa

Det här är en mättande variant av den klassiska grekiska salladen, perfekt som en snabb lunch eller lätt middag.

Ingredienser (för 2 personer):

  • 1 dl kokt quinoa
  • 1 gurka, tärnad
  • 200 g körsbärstomater, halverade
  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 dl kalamataoliver
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • Salt och peppar

Så här gör du:
Blanda alla grönsaker och quinoa i en stor skål. Smula över fetaosten och tillsätt oliverna. Ringla över olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller förvara i kylen för en matlåda nästa dag.

Reflektion

Medelhavsmaten är verkligen något speciellt – det enkla men smakrika, de fräscha råvarorna och känslan av att man unnar sig något gott utan att det tar timmar i köket. Jag hoppas att ni testar någon av de här rätterna och hittar en ny vardagsfavorit!

Vilken av rätterna lockar mest? Eller har ni kanske egna medelhavsinspirerade tips? Dela gärna i kommentarerna, jag älskar att få nya idéer från er!

Stor kram,
MJ 💛